En sångarstjärna som gått i kras i den hårda världen och en ateist som blivit fri från missbruk fann hos varandra den kärlek de längtat efter. Relationen förvandlade bådas liv totalt.

Jippu: Som barn älskade jag beundran och uppmärksamhet. Redan som ung kom jag in på en bana där jag fick den beundran jag längtade efter. Framgången blev en besatthet som förstörde mina människorelationer. I min inre värld led jag av fruktansvärda rädslor och känslor av otillräcklighet och värdelöshet.

I ett slag gjorde mitt liv en helomvändning mot mörkret. Jag drev in i en mycket sjuk värld, i människorelationer som smulade sönder mig som människa. Det slutade när jag som en trådsmal och totalt kraftlös människoruin togs in på ett psykiatriskt sjukhus. I sin nåd lyfte Gud mig ur djupet.

Sami: Jag var en blyg bråkmakare. I lågstadieåldern började jag stjäla. När jag var 12 kom alkoholen med i bilden och som 15-åring drogerna. De gav mig det mod jag saknade. Jag försökte studera och arbeta ibland, men ingenting höll någon längre tid.

År 2003 gjorde jag min samhällstjänst och samma år blev jag pappa. Slutkörd efter år av ett missbrukshelvete sökte jag mig till vård. Den första vården bar inte. Efter det föreslog en socialarbetare ett kristet vårdhem för missbrukare, men jag svarade att Jesus inte kan hjälpa mig.

I slutet av sommaren 2005 försökte jag ta mitt liv. Jag kom in på en vårdplats i Joensuu. Efter ett drygt år av vård och med hjälp av stödgrupper fick jag grepp om livet igen. Efteråt stannade jag där ett par år som missbrukararbetare. 
Sommaren 2013 lärde jag känna Jippu. Vi hade långa, djupa samtal. Vi var rädda för och hoppades på samma saker. Vår brustenhet förenade oss.

Jippu: Jag hade trott att jag aldrig kan älska igen. Mitt liv förändrades helt när jag träffade Sami. Han var en öm och snäll människa och han förstod mina sår. Jag hade aldrig tidigare upplevt en sådan kärlek.

Sami: Vår relation har varit helande för oss båda. I början led vi av svartsjuka, men nu har vi tillit och frihet. I början skapade också olika övertygelser konflikter i vår relation. Som ateist krävde jag av Jippu vetenskapliga bevis på Bibelns mirakel. När jag läst en bok som behandlade vetenskap och tro, beslöt jag att vi inte längre ska gräla om de här sakerna. Jag fungerade gärna som ljudmixer åt Jippu under hennes gig i kyrkor.

Jippu: Sami har alltid stött mig i min andliga kallelse. Jag sörjde ändå att han inte trodde på Gud. Jag försökte aldrig omvända Sami. Däremot visade jag att jag godkände och älskade honom, fastän jag inte alltid förstod hans val.

Sami: När jag tröttnat på att bära mina bördor själv, sökte jag svar bland annat från buddismen. Men inte heller den löste problemet, eftersom jag fortfarande inte kunde ge ifrån mig mina bördor.

Sommaren 2017, på Jippus systers begravning fastnade min blick vid altartavlans Jesus på korset. Jag sade i mitt inre: ”Här är jag, ta mig och förändra saker och ting. Visa mig ett ljus.” Ändå hade jag svårt att tro. Det irriterade. Hemma gick jag för att tala med kyrkoherden och fick låna andliga böcker av honom.

En morgon fick jag ett starkt behov att läsa Bibeln. När jag läste om skapelsen upptäckte jag att jag inte längre tvivlade. Plötsligt var alla Bibelns under helt sanna för mig. Det var obegripligt! Jag förstod att jag hela livet haft fel. Jag kände att jag kommit hem.

Jippu: Jag skulle aldrig kunnat tro att Sami kunde komma till tro. Det är underbart att vi nu tillsammans får tjäna Gud.

Sami: Romeos födelse 2014 var för oss en stor Guds gåva. Vår dröm är att som familj kunna hjälpa lidande och leda vilsna till Jesus.