Jag var allergisk mot otaliga födoämnen och kemikalier. Allergierna begränsade mitt liv och orsakade i många år svåra magsmärtor.

Ungefär år 2000 var jag ute på en ridtur i det vackra vårvädret när jag plötsligt började känna av stark klåda i nacken och på huvudet. Småningom spred sig klådan till andra delar av kroppen. Synen började bli suddig, halsen kändes konstig och jag fick märkliga utslag på huden. Paniken kom krypande. Jag steg snabbt av hästryggen och förde in hästen i stallet. Stallets ägare körde mig till sjukhuset. Diagnosen var anafylaktisk chock, som uppenbarligen berodde på ett äpple jag ätit, på hästmjäll och pollen. Det kom fram att jag var allergisk mot alla sädesslag, kryddor, många frukter och grönsaker samt nötter. Olämpliga födoämnen gav mig verkligt svåra magsmärtor. Under de värsta dagarna kunde jag ligga hopkrupen i sängen i ett par timmar badande i svett. I och med allergierna måste jag ändra hela min kost.

Några år senare fick jag en ny stark överkänslighetsreaktion när jag på mitt jobb ätit glutenfri pasta och stannat på gymmet för att träna. Det började när jag började svettas. Jag hade med mig en adrenalinpenna som jag skulle sticka i låret om jag fick ett anfall, men jag vågade inte använda den. Så körde min kollega mig till sjukhuset. Slutligen kom det fram att det i pastan fanns ärtfibrer som sannolikt utlöste reaktionen. Efter det andra anfallet har jag alltid med mig två adrenalinsprutor då läkaren ansåg att situationen var så allvarlig att en kanske inte skulle räcka ifall det skulle vara för långt till sjukhuset när ett anfall började.

Utöver födoämnesallergier led jag av kosmetikallergier. De flesta kemikalier och parfymer orsakade stark klåda och sveda och min hud blev eldröd.

Allergierna begränsade mitt liv väldigt mycket. På restaurang åt jag slutligen alltid samma mat. När vi reste måste vi alltid söka en lämplig restaurang och där åt vi sedan hela veckan. När vi var på besök hos andra hade jag så gott som alltid egen matsäck med mig. Jag kände att jag var till besvär för andra. Jag tröttnade på att mina allergier var samtalsämnet vid varje bordsdiskussion.

Med tiden kom magsmärtorna allt oftare och det kändes som om allergierna ökade. Sommaren 2017 hade jag ofta verkligt ont i magen och smärtanfallen kom så gott som varje vecka. Jag var rädd att jag hade någon tarmsjukdom.

I september 2017 ordnades ett andligt möte i Vasa. Jag hade ätit innan jag åkte och när jag körde kände jag den bekanta smärtan i magen. På mötet sökte jag med blicken den närmaste utgången ifall jag skulle bli tvungen att lämna mötet mitt i. I slutet av mötet gick jag till förbön, men jag nämnde inte mina allergier eller magsmärtan. Plötsligt såg förebedjaren en syn där jag höll en bricka med olikfärgade ägg. Efter det frågade hon ifall jag har ont i magen. Jag brast ut i gråt. Jag berättade att jag i åratal hade lidit av svåra magsmärtor och är allergisk mot nästan allt. Förebedjaren lade handen på min mage och sa att Gud nu helar mig från alla allergier som äggen varit en bild för. Den stunden kände jag hur en varm våg rörde sig i min mage. Gud helade mig fullständigt.