Hösten 2012 stod Oskar vid ett vägskäl. Livet tog en vändning som han inte hade förväntat sig.

Oskar Skog är född i Jakobstad men bor nu tillsammans med hustrun Maria i Vasa, där han studerar vid yrkeshögskolan Novia. Han är snart färdig ingenjör med inriktning på informationsteknik. Oskar är levnadsglad och ser fram emot vad livet har att erbjuda efter examen. Men han kommer ihåg en tid för några år sedan när livet inte alls var så muntert.

Redan i åttaårsåldern började Oskar spela ishockey. Det räckte inte länge förrän hockeyn uppslukade största delen av hans liv. I tonåren blev även kompisarna viktiga och grupptrycket förde honom in i en destruktiv livsstil.

– Under gymnasiet blev det mycket festande, minns Oskar. Jag drack en hel del på helgerna. Man följde ju med kompisarna. Rökningen och snusandet gjorde mig också nikotinberoende.

Oskar var väldigt vilsen under den här perioden och kände att han inte hade någon identitet utanför rinken och kompisgänget.

– Jag sökte ständigt nya kickar och häftiga upplevelser. Den kristna tron var något jag inte alls övervägde då. Jag tänkte att kristen tro är för svaga människor. Men jag missade att jag själv var svag…

Oskar tog studenten våren 2012 och jobbade i väntan på att rycka in i armén. Av någon anledning startade vid den här tiden en inre process hos Oskar.

– Jag började känna en märklig tomhet inombords. Jag blev en sökare och började grubbla väldigt mycket på livet och framtiden.

I julhelgen träffade han en av sina barndomsvänner som studerade utom­lands, men nu var hemma över lovet.

– Han berättade frimodigt för mig om sin kristna tro och jag märkte att han hade förändrats. Under samtalet kände jag en tryckande känsla inom mig.

Oskar kände på sig att han stod vid ett vägskäl där han måste fatta ett livsavgörande beslut.

– På nyårsafton 2012 beslöt jag att följa Gud. Följande dag, på nyårsdagen, träffade jag min dåvarande flickvän och berättade om min nyfunna tro. Men vi kom inte överens så förhållandet tog slut. Jag ville inte kompromissa med min övertygelse. Jag kände även starkt att jag inte längre ville vistas i krogmiljön och meddelade mina kompisar att jag inte ville fortsätta med min tidigare livsstil.

Det ena ledde till det andra. Efter avtjänad värnplikt började Oskar vara med i en lokal församling. I augusti 2014 sökte han sig till en bibelskola i Sverige. Bibelskoleåret kom att forma honom och han växte på många plan.

– Jag jobbade mycket med min självbild och fann mig själv. Så märkte jag också att tron faktiskt hänger ihop logiskt. Kristendomen vilar på goda grunder och behöver inte väja för intellektuella utmaningar. Den har svar även på konkreta livsfrågor.

På bibelskolan träffade Oskar även sin hustru. Vad svarar han idag på frågan om varför man borde överväga den kristna tron?

– Därför att den är sann och för att den är meningen med livet. Jag tror att Jesus på riktigt dog för våra synder. Vi kan få en återupprättad relation med honom. Visst möter jag mörker och motgångar som alla andra, men skillnaden är att jag idag har en grundtrygghet som jag saknade tidigare. Nu har jag en inre frid och ett inre lugn. Jag behöver inte längre kickar som förr. Det bästa av allt är ändå att evigheten är säkrad, framhåller Oskar Skog.